GÜNCEL HABERLER

   ANKARA’NIN SAHİL YÜZÜ OLAN EVREN İLÇESİ, TURİZM POTANSİYELİ VE BARAJ GÖLÜNDE YETİŞTİRİLEN BALIKLARI KADAR ÜZÜMÜ VE BUNDAN ELDE EDİLEN PEKMEZLE DE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR.....
[09.09.2016 - 18:43:02]   


   İlçede yetiştirilen üzümlerin, bağ bozumunun ardından, çiftçilerin kaynattığı kazanlarda pekmeze doğru yolculuğu başlıyor. İlçede, bin bir zahmetle toplanarak özenle işlenen üzümler, şifa kaynağı pekmez olarak da sofralarda yer buluyor. Güneş doğmadan önce üzüm bağlarının yolunu tutan vatandaşlar, bir yıl boyunca bakımlarını yaptıkları üzümleri topluyor.
Toplanan üzümleri çuvallara doldurarak, ayaklarına giydikleri çizmelerle ezip suyunu çıkaran çiftçiler, elde ettikleri suyu, odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Kaynama sırasında sürekli karıştırılan pekmeze, özel bir toprak eklenerek pekmezin kıvamlı olması sağlanıyor. Kaynayan pekmezin üzerinden köpüğü alınarak, bereketinin artması için komşulara ikram ediliyor. Daha sonra bir süre soğumaya bırakılan pekmez, yeniden odun ateşinde uzun süre pişiriliyor. Gün doğmadan başlayan ve akşama kadar yapımı süren şifa kaynağı pekmez, yenilmeye hazır hale getiriliyor. Evren Belediye Başkanı Abdulkadir Demirci “çiftçilerimiz atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemle pekmez elde ettiklerini” söyleyerek, “pekmezin tamamen doğal olduğunu ve katkı maddesi kullanılmadığını ve bu nedenle tadının da çok lezzetli olduğunu” söyledi. Evren'in turistik tanıtımına katkı yapma, pekmez üretiminin devamını sağlama ve pekmez tüketimini teşvik etmek amacıyla üreticilerden pekmez alındığını ifade etti.
Evrenli pekmez üreticileri uygulamadan son derece memnun olduklarını belirtirken, Evren Belediye Başkanı Abdulkadir Demirci önümüzdeki dönemlerde de pekmez satın almaya devam edeceklerini belirtti. Vatandaşın kendi üretimi olan, enerji kaynağı, sağlıklı doğal pekmezleri üreticiden satın alınarak ve paketlenip, Evrenin tanıtımına destek olmak amacıyla bedelsiz olarak fuar organizasyon gibi etkinliklerde dağıtılıyor. 2015 yılında Emitt Fuarına katılan Evren Belediyesi, standında satın alınan 2 ton pekmezi ziyaretçilere sunmuştu.

Ayrıca vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucudur.
Karaciğeri temizleyerek damarları açar, klan basıncını dengeler. Hastalık aşamasında ise iyileşme sürecini hızlandırır. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahiptir. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır. İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamucuk adı verilen ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir.






 

 

 

 

ARŞİV >>     


 

 

 

 

 

New Page 1

 

 

 

New Page 1

BAŞKAN KURUMSAL YAPI EVREN'E BAKIŞ HİZMETLERİMİZ HIZLI ERİŞİM İLETİŞİM
           
 > Başkan'ın Özgeçmişi
 > Başkan'ın Halka Mesajı
 > Başkan'a Mesaj
 > Fotoğraflar
 > Basında Başkan
 > Başkan'ın TV Programları

 

> Başkan
> Başkan Yardımcıları
> Belediye Encümeni
> Belediye Meclisi
> Meclis Üyeleri
> Komisyonlar
> Hizmet Birimleri
> Evren Tarihi
> Kaymakamlık
> Resmi Kurumlar
> Muhtarlıklar
> Mahallelerimiz
> Önemli Telefonlar
> Sosyal Tesisler
> Evlendirme İşlemleri
> Cenaze İşlemleri
> İmar İşlemleri
> Vergi İşlemleri
> Zabıta Hizmetleri
> Sosyal Hizmetler
> Haberler
> Fotoğraflar
> Videolar
> Etkinlikler
> Sanal Kabristan
> Önemli Linkler
> Bilgi Edinme
> İletişim Bilgileri
> İletişim Formu
 
 

 

 

Tüm Hakları Saklıdır ©  I  2019 Evren Belediyesi